SOUTH STAFFORDSHIRE CREMATORIUM

Role             Landscape Architects/LVIA
Architect     Howl Associates
Client          Dignity PLC

 

SCOPE   SCARP Landscape Architecture Ltd, were appointed by Dignity PLC to provide LVIA and landscape design services to this detailed planning application. 

SITE   As site forms part of the historic Wergs Hall Estate the existing landscape benefits from having a number of historic features, such as an old avenue of trees that formed the approach to the house (The Drive), and areas of woodland within the site boundary. 

HISTORIC ELEMENTS The proposal looks to preserve and enhance the key historic elements of the site while introducing a range of contemporary landscape forms and features that would meet the needs of crematorium visitors. 

DESIGN FOR EXPERIENCE  The proposal retains an open parkland character, with spiral tree planting and pathways used to provide connectivity throughout the site.  The historic ‘Drive’ is reinvented as a memorial avenue with timber and stone gabion gateways and thresholds. Within the adjacent woodland (‘Brick Kiln Covent’) a path network leads visitors through a sequence of memorial spaces with an intimate woodland quality. The building is integrated into the landscape and the key views from the Chapel are emphasised along a carefully constructed view corridor into the forest.