Valentines House is an exclusive residential conversion with a commercial ground floor, where EA created two contrasting outdoor spaces, one for street level and one for a first floor terrace. At street level, a complex, geometric paving design made reference to the legacy of film and black and white television in Ilford. In resolving the masterplan, EA develop the concepts to engage the development with the street whilst ensuring equable access arrangements on a sloping site. The upper level contrasts with the street level adjacent architecture with strong, green organic forms. The design enabled a variety of semi-private spaces in this communal space. Planting was of a distinct native character and designed to have a rich ecology supporting bird, bat and insect life within an urban character area.