RETHINKING AND REORDERING PUBLIC SPACE

Creation and establishment of a new urban plaza & square in this regenerating industrial area of Manchester.  Collaboration with artist Neil Dawson for contemporary art installations and lighting designers Light Bureau to ensure lighting and landscape were integrated to give a variety of specific night time effects. Removal of an existing street and replacement with this with a pedestrianised access way into the new development was a key feature. With the project being located on the site of an old brick yard the selection of material colour and forms was important in connecting the site to its history in a contemporary manner. The proposals also included useing water to skin the external walls of underground car parks and create a more appropriate connection between building and landscape.